MESLEKTAŞLARIMIZI MAĞDUR EDEN AVUKATLIĞIN İTİBARINI ZEDELEYEN ANKARA 1 NUMARALI BAROSU HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUKLARINA SON VERMELİDİR
Tarih: 7.06.2024| Okunma Sayısı: 1085

MESLEKTAŞLARIMIZI MAĞDUR EDEN
AVUKATLIĞIN İTİBARINI ZEDELEYEN
ANKARA 1 NUMARALI BAROSU
HAKSIZLIK ve HUKUKSUZLUKLARINA SON VERMELİDİR

* Avukatlık mesleği, onurlu ve dürüst bir şekilde yapılması gereken, bağımsız savunmayı temsil eden kadim ve kutsal bir meslektir. Hiç kimse, yargının kurucu unsurlarından olan ve kamu hizmeti niteliği taşıyan avukatlığın itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunamaz, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik hak ihlallerine tevessül edemez. Maalesef son günlerde bu kuralları rafa kaldırmış Ankara 1 Numaralı Barosu’nun mesleğimizin itibarını zedeleyen ve meslektaşlarımızı mağdur eden eylem, söylem, tutum ve davranışlarını üzülerek takip ediyoruz. Avukatların aydınlatma sorumluluğunu unutmalarını yaktıkları mumun yatsıyı görememesinden bildiğimiz Ankara 1’in haksız, gerçekdışı ve hukuksuz eylem ve söylemlerine ilişkin, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı öncelememiz sebebiyle açıklama yapmayı, sorunlu değil sorumlu meslek örgütü bilincimizle bir gereklilik olarak görüyoruz.

* Bilindiği üzere, CMK sisteminin ortak olarak yürütülmesi başından beri Ankara 1 Numaralı Barosu’nun dayanışma ruhuna aykırı olarak meslektaşlar arası ayrıştırmaya dayalı, meslektaşların hak ve menfaatlerini ötekileştiren popülist politikaları nedeniyle sağlıklı bir şekilde yürütül(e)memiştir. CMK sisteminin ortak bir otomasyon programıyla yönetildiği dönemde otomasyon programına Ankara 1 Numaralı Barosu tarafından talimatlar verilmiş, CMK sisteminin yönetimi Ankara 2 No’lu Barosu ile paylaşılmamış, istişare etmek bir tarafa bilgi dahi verilmemiştir. Yapılan değişikliler, avukatların bölgelere göre ayrılarak görevlendirilmesi, protestoya katılan avukatların sınırsız gün mazeretli sayılma talebinde bulunabilecekleri şeklinde alınan kararlar sosyal medya paylaşımlarından öğrenilebilmiştir.

* Ankara 1 Numaralı Barosu’nun da dâhil olduğu bazı barolar tarafından, CMK ücretlerindeki artışın yeterli olmadığı gerekçesiyle, gerek vatandaşlarımızın gerekse meslektaşlarımızın aleyhine olacak şekilde “boykot” kararı alınarak sistem durdurulmuş ve bu “boykot” kararına karşı, avukatlığın aynı zamanda kamu hizmeti niteliğini taşıması sebebiyle destek vermeyen Ankara 2 No’lu Barosu’nun sistemi çalıştırması aynı emrivaki tutumla engellenmiştir. Otomasyon programını yazan şirketle yapılan görüşmelerimiz sonucunda sistemin listeler bazında ayrılması ve protesto döneminde kolluk personelinin ve yargı mercilerinin avukat taleplerine cevap verilerek vatandaşın adalete ve avukata erişimi sağlanmış, bu sayede de adil yargılanma hakkına katkıda bulunulmuştur.

* Ankara 1 Numaralı Barosu’nun protestoyu yavaşlatması, bazı günler açıp bazı günler kapatması gibi keyfi uygulamaları sonrasında protestoyu bitirdiklerini beyan etmemelerine rağmen fiilen sistemi çalıştırmaya başlamaları üzerine; protesto sebebiyle atama dışı kalan avukatlarına (+) puan verileceği, mağdur edilmeyecekleri ifade edilmiş, alınan bu karar da yine sosyal medya üzerinden açıklanmış ve aynı ötekileştirici tutum devam ettirilmiştir.

* Ankara 1 Numaralı Barosu, yine hiçbir istişareye dayanmaksızın tamamen emrivaki bir tavırla CMK sisteminde değişikliğe gidildiğini açıklamış, Baromuzun ayrı bir baro olduğu unutulmak suretiyle mesleki etiğe ve resmî yazışma nezaketine uymayacak şekilde Baromuza yazı yazarak bu sisteme geçişle ilgili emir ve talimat verme cüretinde bulunulmuştur. Baromuzla hiçbir istişarede bulunmadan alınan bu karara, Baromuza emir ve talimat verircesine bir üslupla bildirilen yazıya karşı Ankara 2 No’lu Barosu olarak BARONET sistemi üzerinden devam edileceği hem yazı ile Ankara 1 Numaralı Barosu’na hem de sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna bildirilmiştir.

Ankara 1 Numaralı Barosu’nun, yangından mal kaçırırcasına sergilediği bu tavır ve tutum anlaşılır değildir. Bu kararın kim ya da kimler tarafından, hangi gerekçelerle alındığı da meçhuldür. CMK sisteminden gelen görevlerle geçimine katkıyı sağlayan meslektaşlarımız varken, oturdukları makamlarda bu meslektaşlarımızı düşünmeden böylesine kritik kararlara imza atanların hesap vermekten kaçınmak için Baromuz üzerinden hamaset yaratmak suretiyle yaptıkları açıklamalar Baromuz nezdinde yok hükmünde olduğu gibi meslektaşlarımız açısından da kabul edilemez durumdadır.

* Bunlarla birlikte, CMK görevlendirmelerine ilişkin kolluk personelinin ve yargı mercilerinin mütemadiyen yaptığı aramalara cevap dahi vermeyerek kendi üyelerini mahrum bırakan bu yönetim zihniyetinin, adliyelerde avukatlara tahsis edilmiş baro odalarındaki personeline talimat vererek baro sorgulaması yaptırtmak suretiyle sadece ve sadece Ankara 2 No’lu Barosu üyesi meslektaşlarımızı bu odalardan çıkarma gayreti, servislerde görevini yerine getirmek amacıyla bulunan üyelerimizi indirme çabası ve bunu kendilerince ilke kararı olduğu gerekçesiyle açıklama aymazlığı ilkesizlik yanında mesleğimize ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlalidir, mesleğin itibarını zedelemektir, meslektaşlarımızı mağdur etmektir. Baromuza tahsis edilmiş olan yerlerin tamamı tüm meslektaşlarımızın kullanımına açıktır. Ankara 1 Numaralı Barosu’nun bu ötekileştirme ve ayrıştırma ilkesizliği tutanaklarla tespit edilmiş durumdadır.

* Bu cihetle Baromuzca 05.06.2024 tarihinde, üyelerimizin Ankara Adliyesi 3 No’lu Ek Hizmet Binasında bulunan ve Ankara 1 Numaralı Barosu’na tahsis edilmiş baro odasını kullanmalarına müsaade etmeyen, meslek etik ve ahlakına aykırı olan, bölücü ve ayrıştırıcı zihniyeti kabul etmediğimizin ifade edildiği bir yazıyla, bu odanın tüm meslektaşlarımıza hizmet sunulabilmesi adına Baromuza tahsis edilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunulmuştur.

* ANKARA 1 NUMARALI Barosu’nun meslek ve meslektaşlar adına talihsiz beyan ve Baromuza yönelik kabul edilemez ithamlarla dolu açıklamasını; CMK sistemini keyfi olarak durdurmalarını, yavaşlatmalarını, puanlama sistemine müdahale etmelerini, sistemi tek elden yönetmeye çalışmalarını, Baromuzun ve meslektaşlarımızın iradelerini yok saymalarını, sistem değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğunu şeffaf bir şekilde açıklamaktan kaçınmalarını popülist ve hamasete yönelik olması nedenleriyle meslektaşlarımızın ve kamuoyunun takdirlerine sunuyor, yargının kurucu unsurlarından olan ve kamu hizmeti niteliği taşıyan avukatlığın itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunulmaması, mesleğimize ve meslek mensuplarımıza yönelik hak ihlallerine ve mağdur etme gafletine kalkışılmaması konusunda uyarımızı yineliyoruz.

<<<Haziran 2024><<
Haziran 2024
2517181920212223

24.06.2024
AV. SABRİ HAFİF

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.