KERKÜK’TEKİ HADİSELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Tarih: 31.03.2024 | Okunma Sayısı:
110
KERKÜK’TEKİ HADİSELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Kamuoyunda “Türkmenler” olarak bilinen Irak Türkleri; Irak’ın kurucu ve asli unsuru olan toplumlardandır. 2005 Irak Anayasası’na göre, nüfus çoğunluğunun sağlanması hâlinde, Türkmencenin resmi dil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Aynı Anayasa metni, Türkmen ismini doğrudan zikretmek suretiyle azınlık haklarının her surette korunacağını hükme bağlamış ve güvence altına almıştır.
Saddam rejimi sonrasında Irak’taki toplumların barış içerisinde yaşamasını temin etmek amacıyla hazırlanan 2005 Anayasası, fiilen istenilen sonuçları doğurmamıştır. 2003 İşgali esnasında peşmergenin insafına bırakılan Kerkük şehrinde yakılan tapu ve nüfus kayıtları, şehrin hafızasını yok ederek kimliğini dönüştürmeye yönelik menfur bir eylemdir. 2015 yılında Türkmen bir Bakan tarafından yönetilen İnsan Hakları Bakanlığı’nın ilga edilmesi ve akabinde DEAŞ bahanesiyle şehrin peşmerge tarafından işgal edilmesi Türkmenlerin durumunu özetlemektedir.
2017 yılında Kerkük’ün statüsü göstermelik bir referandumla kalıcı şekilde değiştirilmeye çalışılmıştır. 2005 Anayasası’nın tartışmalı yerlerin geleceğinin referandumla tespit edileceğini hükme bağlayan 140’ıncı maddesinin, 2003 İşgali esnasında talan edilen ve demografik yapısı bozulan Kerkük’te uygulanamayacağı kanaatinin hâkim olmasıyla söz konusu girişim akamete uğratılmıştır.
Bugün Irak Türkleri, Irak’taki en büyük toplumlardan olmalarına rağmen büyük oranda yürütmeden dışlanmış ve Anayasal güvencelerinden faydalanamamaktadır. Son Kerkük olaylarında da görüldüğü üzere federal Irak hükümeti, demokratik Irak muhalefetini baskılamak amacıyla peşmerge partileriyle iş birliği yaparak Kerküklü Türkmenlerin haklarını hiçe saymaktadır. Bu durum, federal Irak hükümetinin güvensizliğini ortaya koymaktadır.
Irak Türklerinin anayurdu olan Kerkük’te soydaşlarımızın haklarının korunması hususunda Türk hukukçuları olarak sessiz kalmayacağımızı ve hak ihlallerine karşı sivil girişimlerin yanı sıra uluslararası hukuka da başvuracağımızı ilan ederiz.
Bilhassa önümüzdeki süreçte Kerkük’teki gelişmeleri takip etmek ve Irak Türklerinin haklarının müdafaası hususunda inisiyatif oluşturmak üzere Ankara 2 No’lu Barosu Türk Dünyası Hukuk İş Birliği Komisyonu uhdesinde bir çalışma heyeti kurulmuştur.
Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Ankara 2 No’lu Barosu Türk Dünyası Hukuk İş Birliği Komisyonu
RESİM GALERİSİ