TBMM’ye sunulan 16/05/2024 tarihli ve 2/2162 Esas numaralı "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkındaki değerlendirmelerimiz:
Ankara 2 No'lu Barosu olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 16/05/2024 tarihli ve 2/2162 Esas numaralı "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkındaki değerlendirmelerimizi aşağıda paylaşıyoruz.
“Bugün TBMM'ye sunulan teklif, Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik önermektedir. Teklifin içeriğinde, "Kripto Varlık" tanımı üzerine vurgu yapılmaktadır. Bu tanım, Türk Hukuk literatürüne Merkez Bankası'nın 16.04.2021 tarihli "Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik" ve "Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik"in 01.05.2021 tarihli değişikliği ile girmiştir. Bu değişiklikler, finans sektöründe "Kripto Para" olarak bilinen enstrümanın hukuk literatüründeki adlandırmasını "Kripto Varlık" olarak belirlemiştir.
Teklif aynı zamanda, "Kripto Borsası" olarak bilinen tüzel kişilere "Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları" adı verilmesini ve belirli yükümlülüklere tabi tutulmalarını içermektedir. Bu düzenlemeler, ticari faaliyet gösteren tüzel kişilerin belirlenmiş düzenlemelere uyarak faaliyetlerini sürdürebileceklerini göstermektedir.
Özetle teklif, Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngörmekte olup ticari faaliyet gösteren tüzel kişilerin standartlarını belirlemektedir. Böylelikle, Sermaye Piyasası Kurulu ve TÜBİTAK tarafından belirlenecek standartlar ile ilgili boşluğun büyük ölçüde kapatılacağını değerlendirmekteyiz. Teklif, ülkemizin dijital varlık pazarına düzenleyici bir yaklaşım getirmekte ve kripto varlık ticaretiyle uğraşan tüzel kişilerin ve müşterilerin güvenliğini ve şeffaflığını artırmayı hedeflemektedir.
Söz konusu Kanun Teklifini olumlu bulmakla birlikte ayrıca Türk hukuku bakımından şu hususların da Komisyon sürecinde ele alınmasının faydalı olacağını belirtmek istiyoruz:
1.
UYAP sistemi entegre Blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmeler alanının,
2.
Dijital Kimlik ve Kişisel Verilerin,
3.
Blockchain teknolojisine entegre arabuluculuk faaliyetlerinin,
4.
Blockchain teknolojisine entegre 659 sayılı KHK kapsamında idarenin sulh yoluyla anlaşma yetkisi faaliyetlerinin,
5.
Tahkim faaliyetleri ve hukukta yapay zekaya ilişkin diğer çözümlerin düzenlenmesini talep ediyor; bu düzenlemelerin yargı yükünü azaltacağını, avukatlara yeni iş olanakları sağlayacağını ve yargılama faaliyetlerini hızlandıracağını değerlendiriyoruz.”
Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.